Groepenkast vernieuwen
Wanneer u overstapt op inductie kookplaat, zonnepanelen bestelt of een airconditioning wil installeren heeft u mogelijk extra groepen nodig. De aanschaf van deze grote stroomverbruikers heeft directe gevolgen voor de bestaande groepenkast. Hoeveel extra groepen er nodig zijn, is afhankelijk van de te gebruiken apperatuur en het huidige aantal groepen.
Wanneer uw groepenkast sterk verouderd is dan is het vaak beter om deze geheel te vervangen. Dit komt vaak voor bij het kopen van een woning of bij een verbouwing. Bij het installeren van een nieuwe groepenkast raden wij u aan voldoende groepen te kiezen. De moderne groepenkasten zijn later altijd nog uit te breiden, maar het advies is om een groepenkast te kiezen waar een uitbreiding later ook nog kan. Simpel gezegd, een groepenkastindeling met een stukje overcapaciteit, zodat bij een uitbreiding van het aantal stroomverbruikers niet direct een ingrijpende aanpassing in de groepenkast nodig is.
Verouderde groepenkast
Een verouderde groepenkast is te herkennen aan de ouderwetse zekeringen ook wel “stoppen” genoemd in de groepenkast.
Over het algemeen zijn bij deze verouderde kasten geen aardlekschakelaar(s) aanwezig en de groepenschakelaars laten het ook regelmatig afweten. Hierdoor is de kans op eerder genoemde gevaren sterk aanwezig.
We adviseren u graag op dit gebied, neem daarom vooral contact op door te bellen naar +31 (0)613 193 185
De groepenkast vervangen, wanneer is dat nodig?
- Een verouderde woning wordt gemoderniseerd.
- Er wordt een overstap gemaakt naar elektrisch koken.
- Er worden zonnepanelen geplaatst.
- Uw stapt over naar een warmtepomp.
- Er worden nieuwe elektrische apparaten aangesloten.
- Er moeten extra stopcontacten geplaatst worden.
3 fasen groepenkast
In Nederland worden de meeste huizen tegenwoordig aangesloten met een driefaseaansluiting. In de meterkast wordt dan ofwel één fase aangesloten voor kleinverbruikers of alle drie de fasen, die dan na de meter verdeeld worden in drie groepen van 230 V. Indien gewenst kan dan ook een krachtstroom-groep aangesloten worden voor bepaalde apparaten zoals (sommige) elektrische kookplaten of ovens. Als er maar één fase wordt aangesloten, wordt er een enkele (hoofd)zekering gebruikt in combinatie met een enkelfase-stroommeter.
Bij aansluiting van alle drie de fasen worden drie hoofdzekeringen en een driefase-elektriciteitsmeter toegepast. Pas na de meter kan men kiezen tussen drie aparte groepen van 230 V of toch een driefasige krachtstroom-groep.
Driefasespanning wordt dus vaak gebruikt voor elektrische apparaten en machines die meer stroom nodig hebben, dat kunnen bijvoorbeeld, inductiekookplaten, elektrische ovens en warmtepompen zijn
Aardlekschakelaar testen
Test uw aardlekschakelaars minimaal twee keer per jaar, tijdens de omschakeling van de tijd. Dit doe je door op de testknop “T” op de aardlekschakelaar te drukken.
Hierna moet de aardlekschakelaar direct uitschakelen. Gebeurt dit niet, is dit een teken dat de aardlekschakelaar defect is, dit kan grote gevaren met zich meebrengen.
Als na controle blijkt dat de groepenkast inderdaad verouderd is, of componenten gebreken vertonen, is het belangrijk de vervanging of reparatie zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren.