Laadpaal bij uw woning

Binnenkort bent u waarschijnlijk de trotse eigenaar van een elektrische auto. Om voordelig te rijden, voor het comfort en gemak is een laadpaal thuis de beste optie.

Wij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Is een laadpaal bij uw woning altijd mogelijk?

Wanneer je je elektrische auto op eigen terrein kunt parkeren is het aantrekkelijk om thuis een laadpunt te installeren. Er zijn echter een hoop verschillende soorten laadpalen en wallboxen, welke moet je kiezen? Wij helpen je op weg.

Welke soorten laadpalen zijn er?

Als het om een laadpaal voor thuis gaat wordt de term wallbox nogal eens gebruikt. Tussen een wallbox en een laadpaal zit nauwelijks verschil: een laadpaal staat op een paal, een wallbox is aan de muur bevestigd. Los daarvan zijn het exact dezelfde installaties.

In hoofdlijnen kun je twee soorten laadpalen voor je auto kopen, met en zonder vaste laadkabel. Bij veel auto’s wordt een laadkabel meegeleverd, dus dan is een laadpaal zonder kabel afdoende. Uiteraard zijn er nog veel meer varianten laadpalen, bijvoorbeeld met meer laadvermogen, een dubbele aansluiting of extra beveiliging. Per type elektrische auto kan bovendien de stekkeraansluiting verschillen. Wij kunnen u juist informeren in de vele mogelijkheden. 

Laadpalen zijn in verschillende vermogens verkrijgbaar. Laadpalen van 3.7 tot 22 kW die op 1-fase of 3-fase laden. Om de juiste laadpaal te kiezen, is het belangrijk te weten wat het maximale laadvermogen van je elektrische auto is. Je kunt hier het maximale vermogen van de laadpaal op afstemmen. Heeft je elektrische auto bijvoorbeeld een maximaal laadvermogen van 11 kW, dan kun je met een laadpaal thuis vanaf 11 kW altijd optimaal laden.

Met een 3-fasenaansluiting is een flink hoger maximaal laadvermogen mogelijk. Woningen met een 1-faseaansluiting kunnen in veel gevallen achteraf van een 3-fasenaansluiting worden voorzien. Neem hierover contact op met je netbeheerder. De kosten voor zo’n verzwaring van de aansluiting verschillen per netbeheerder. Bij de drie grootste liggen ze tussen € 250 en € 300. Zelfs als je auto geen 3-fasenladen ondersteunt, is een verzwaring eigenlijk altijd de moeite waard, ook om minder snel tegen de limieten van je eigen aansluiting op te lopen. Daarnaast zal er bij oudere woningen altijd een aanpassing in de meterkast nodig zijn en er een nieuwe 3-fasen groepenkast moeten worden geinstalleerd. Ook deze kunnen wij voor u verzorgen.

Risico’s bij een laadpaal thuis

De risico’s bij een goed geïnstalleerde laadpaal thuis zijn nihil. Het ergste dat kan gebeuren, is dat iemand struikelt over de oplaadkabel. De stroomtoevoer wordt netjes weggewerkt, een aparte groep in de meterkast zorgt ervoor dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Op de laadpaal staat pas spanning als deze met een kabel wordt aangesloten op de auto.

Als je een hybride auto rijdt is een laadpaal thuis eigenlijk een must. Anders zal je toch regelmatig bij het tankstation staan. Als je een volledig elektrische auto rijdt, kun je eigenlijk niet zonder laadpaal thuis. Zeker gezien de beperkte actieradius van de huidige generatie auto’s. Bij de gemiddelde laadpaal die voor particulieren worden geplaatst, is de laadtijd 6 tot 8 uur. Normaliter is dat een prima laadduur. Je hebt immers zelf ook tijd nodig om op te laden.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden.